Cele mai mari 50 de companii în funcţie de numărul de angajaţi au renunţat la aproape 46.500 de angajaţi din 2008 până în 2010, perioadă în care numai o treime din companii au înregistrat o creştere a numărului de angajaţi.
Cei mai mari angajatori din economie trasează tendinţele de pe o piaţă puternic afectată de criză, iar concedierile reprezintă prima măsură de reducere de costuri pe care aceştia au luat-o în calcul.
Cu numai 12.500 de joburi nou-create în cei doi ani de criză, se poate spune că, în medie, fiecare din cei mai mari angajatori din economie a făcut câte 930 de concedieri şi câte 250 de noi angajări.
Cel mai mare angajator din economie a rămas şi anul trecut Poşta Română, care are aproape 35.000 de angajaţi. Poşta trece în prezent printr-un amplu proces de restructurare şi a renunţat anul trecut la 790 de angajaţi după ce a avut pierderi de 28,7 mil. euro la afaceri de 327 de milioane de euro. Peste 40% din cei mai mari 50 de angajatori din economie sunt companii sau regii de stat, aceştia fiind şi angajatorii care au făcut cele mai multe disponibilizări în criză.
"Foarte multe companii care fac restructurări de personal au ca scop exclusiv reducerea de costuri. Însă concedierile nu vor aduce o productivitate mai mare atâta timp cât restructurarea de personal nu merge mână în mână cu restructurarea de business şi cu o creştere a eficienţei companiei", este de părere Adrian Lupulescu, care coordonează activităţile de resurse umane pentru un efectiv de peste 1.000 de angajaţi din poziţia de Eastern Europe HR Manager al producătorului de semicoductori Freescale Semiconductor.
Cele mai multe concedieri au fost făcute tot în companiile de stat, care deşi se află de ani de zile în proces de restructurare, nu reuşesc să treacă pe profit. Compania care a făcut cele mai mult concedieri - peste 6.600 - în doi