Recrutarea pentru această meserie durează şapte luni, iar şcolarizarea – doi ani. Salariul e peste media pe economie, iar la pensie beneficiile sunt importante: o casă şi acoperirea diferenţei între nivelul pensiei şi 60% din ultimul venit realizat.
Organizaţia SOS Satele Copiilor România funcţionează încă din 1996 şi este una dintre primele ONG-uri care se ocupă de creşterea şi educarea copiilor proveniţi din sistemul de protecţie socială. La sediul din Calea Floreasca nr. 165 din Bucureşti, organizaţia are zece case unde zece mame sociale îngrijesc 40 de copii. O altă casă urmează să fie deschisă, astfel că asociaţia are nevoie de mână de lucru. Procesul de recrutare a început deja, cu atât mai mult cu cât, în 2014, trei mame sociale, primele din contingent, urmează să iasă la pensie în campusurile din Bucureşti, Cisnădie (Sibiu) şi Hemeiuşi (Bacău).
Selecţia durează şapte luni
„Procesul de selecţie nu este unul obişnuit. Durează cam şase-şapte luni. Căutăm persoane care să-şi asume maternitatea socială, să accepte să locuiască în campus alături de copii, să fie flexibilă şi să nu aibă un istoric de familie încărcat", a explicat Claudia Ştefănescu, specialist în recrutare în cadrul organizaţiei. Ea a adăugat că pentru fiecare job scos la concurs primesc aproximativ 100 de CV-uri din care aleg doar o candidată: „Odată aleasă, i se face contract de muncă şi apoi intră într-un proces de şcolarizare de doi ani ale cărei cheltuieli sunt suportate de organizaţie. Am avut şi cazuri în care la capătul celor doi ani angajata ne-a spus „îmi pare rău, nu pot să preiau casa".
Alte calităţi cerute sunt hărnicia, onestitatea şi dăruirea. Salariul pe care îl va primi mama socială depăşeşte salariul mediu net pe economie (aproximativ 1.500 de lei pe lună - n.r.). După încheierea şcolarizării, mama socială urmează un stagiu de practică pe lâ