Prima de risc a ţării noastre, exprimată în cotaţiile CDS-urilor cu maturitate la cinci ani (n.r. credit default swap), a ajuns, în august, la un maxim al aces-tui an, de 330 puncte de bază, faţă de începutul anului când erau la 290 puncte de bază, ceea ce înseamnă că riscul de ţară al României a crescut în primele opt luni ale anului. Acest lucru nu este în concordanţă cu decizia "Fitch Ratings", care a anunţat în urmă cu o lună că ne-a îmbunătăţit ratingul de ţară. Analiştii explică această neconcordanţă prin faptul că investitorii sunt atenţi la ceea ce se întâmplă în regiune şi pe plan internaţional, atunci când iau o decizie de investiţie şi nu se uită, în mod special, la deciziile agenţiilor de rating.
Nicolaie Chidesciuc, economist şef la ING Bank, ne-a declarat că impactul unui upgrade al ratingului ţării noastre, din partea "Fitch Ratings", este redus. Cea mai importan-tă agenţie este "Standard&Poor"s", a cărei decizie contează cel mai mult, fiind urmată de "Moody"s" şi apoi de "Fitch Ratings". Domnia sa a adăugat că CDS-urile sunt decorelate de ratingul ţării: "Investitorii au ataşat o primă de risc fiecărei ţări. Au făcut propria evaluare".
"În plus, primele de risc ale celorlalte ţări au crescut, iar România nu avea cum să facă notă discordantă faţă de acestea", a adăugat Nicolaie Chidesciuc.
Călin Rechea, analist economic, ne-a declarat că CDS-urile depind de percepţia regională a riscului, nu numai de percepţia legată de ţara noas-tră.
"Îmbunătăţirea rating-ului Româ-niei, de către Fitch Ratings s-a produs în context regional şi nu cred că vor mai urma creşteri de rating", potrivit domnei sale.
Călin Rechea ne-a precizat că în privinţa cotaţiilor CDS stăm mai bine decât indicatorul agregat a 15 ţări din zona euro, dar situaţia se poa-te schimba destul de rapid.
Domnia sa estimează că, la sfârşitul acestui an, CDS-uri