Astronauţii care pregătesc prima misiune "umană" pe Planeta Roşie au în vedere să ia cu ei în navetă şi câţiva experţi horticultori, precum şi bucătari. În spaţiu nu ar strica o mâncare bună şi proaspăt preparată, s-au gândit experţii, lansând astfel una dintre marile provocări spaţiale.
Una dintre soluţiile propuse de experţi pentru îndeplinirea acestui obiectiv ar fi ca astronauţii să-şi cultive şi să-şi prepare singuri hrana într-un fel de "bucătărie-grădină" de înaltă tehnologie. În viitoarele lor misiuni, astronauţii ar trebui să îşi dezvolte sau să îşi perfecţioneze şi "talentele" de bucătari, pentru a prepara mâncăruri variate şi gustoase, care să satisfacă şi cele mai pretenţioase gusturi şi, de ce nu, să mai alunge monotonia şi plictiseala din lungile misiuni spaţiale. Astfel, astronauţii care vor merge pe Marte vor fi privilegiaţi din punct de vedere al hranei faţă de colegii lor de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS). O misiune de 5 ani pe Marte ar necesita foarte multă hrană. "Acesta este, de departe, un mare impediment pentru o mulţime de misiuni spaţiale. Avem nevoie de noi abordări. Iar noi, acum, căutăm soluţii pentru aplicarea unui sistem bioregenerabil, care să permită creşterea de culturi în spaţiu", a afirmat specialista Maya Cooper, de la Laboratorul NASA al Sistemelor Alimentare Spaţiale.
Sistemele bioregeneratoare implică cultivarea şi creşterea unor plante "multifuncţionale", adică a unor plante care să nu asigure numai rezervele de hrană, ci şi a celor de oxigen, pentru astronauţi, să absoarbă dioxidul de carbon şi chiar să purifice apa. Între plantele "multifuncţionale" care au trecut până acum testele de laborator figurează salata, spanacul, morcovii, roşiile, ceapa verde, ridichea, căpşunile, varza şi anumite ierburi aromate. O altă opţiune privind asigurarea rezervervelor de hrană în m