De la zmeură de culoarea şampaniei până la ardei portocalii, fructele şi legumele de pe rafturile supermarketurilor şi din pieţe ne oferă o imagine demnă de admiraţie
Totul a început când agricultorii s-au gândit la o nouă abordare a imaginii fructelor şi legumelor, „provocând“ unele mutaţii menite să schimbe culorile tradiţionale ale acestor alimente. Morcovi şi conopidă violet, mere de toate culorile şi ardei în nuanţe ce pornesc de la verde crud şi ajung până la portocaliu viu, fructele şi legumele se impun în alimentaţie nu doar prin gust şi proprietăţi benefice pentru sănătate, ci şi printr‑un aspect special, dat de culori neobişnuite.
A venit acum rândul zmeurei să iasă din cotidian şi să îşi schimbe culoarea obişnuită - roşu închis - şi să se prezinte în faţa consumatorilor într-o nuanţă deschisă - caramel deschis, chiar auriu. Aceste fructe, botezate zmeură-şampanie, sunt cultivate în mai multe ferme din Marea Britanie şi au fost deja lansate pe piaţă, pentru a testa reacţia consumatorilor. Noul sortiment de zmeură este mai dulce decât rudele de culoare roşiatică şi se estimează că va deveni în scurt timp preferatul bucătarilor şi al cofetarilor care doresc să epateze cu deserturi „altfel“. Culoarea de caramel a noii zmeure este dată de anumite substanţe existente în aceste fructe, care însă sunt în mod normal mascate de pigmentul roşu. În cazul noii varietăţi de zmeură, agronomii au provocat o modificare genetică naturală, care a eliminat acest pigment roşu, lăsând galbenul să se afirme.
Zmeura aurie nu se deosebeşte de cea „clasică“ decât prin aspect, întrucât nu există diferenţe în privinţa preţului. Noul sortiment este cultivat de compania Hall Hunter în regiunea Berkshire, fiind destinat vânzării în magazinele Tesco. Pentru început, zmeura-şampanie va fi introdusă „experimental“ în zece magazine din sud-estul Angliei, iar dacă publi