* O parte din jucătorii off-shore au fost interesaţi de dobânzile la lei, potrivit unui dealer
Moneda naţională a câştigat teren, ieri, în raport cu euro şi cu francul elveţian (CHF). Banca Naţională a României (BNR) a afişat, ieri, un curs de referinţă pentru paritatea leu/euro de 4,2219 lei, cu 1,83 bani sub cotaţia din şedinţa anterioară, fiind cel mai redus nivel din ultimele şapte săptămâni. O valoare mai redusă decât cea de ieri a fost anunţată pe 8 iulie, de 4,2037 lei.
Francul elveţian a continuat să scadă pentru a şaptea şedinţă consecutivă, situându-se la 3,5729 lei, cu 1,81 bani mai puţin faţă de şedinţa precedentă. Cursul a atins un nou minim faţă de cel din 22 iulie, când s-a situat la 3,5721 lei. CHF s-a depreciat, în ultimele şapte şedinţe, cu peste 19 bani, de la 3,7683 lei/franc.
Vlad Muscalu, dealer în cadrul ING Bank, ne-a declarat că faţă de zilele precedente, ieri, au existat volume de tranzacţionare pe lei mai mari, dar nu deosebit de mari. Domnia sa a adăugat: "Este vorba despre o singură zi şi nu ar trebui să extrapolăm, să spunem că este un trend".
Un alt dealer din piaţă, care nu a dorit să-şi spună numele, ne-a declarat că este o singură explicaţie pentru aprecierea leului de ieri:
"O parte din jucătorii off-shore au fost interesaţi de dobânzile la lei".
Având în vedere acest aspect, nu a existat o corelaţie a evoluţiei leului în raport cu pieţele emergente, unde, de exemplu, zlotul şi forintul au fost, ieri, în stagnare, potrivit domniei sale.
Un dealer citat de Mediafax a precizat: "Este greu de explicat această apreciere continuă a leului, care vine şi pe volume de tranzacţionare peste media unei şedinţe. Sunt câteva bănci care vând euro şi cumpără lei, în plus şi în timpul nopţii pe pieţele externe s-a înregistrat o apreciere a leului.
Probabil sunt unele luări de poziţii pe aprecierea l