Restricţiile de pe piaţa muncii din Spania au contribuit la creşterea demografică şi în Siliştea Gumeşti, satul Moromeţilor. Se întoarseră căpşunarii, şomeri de lux. În Spania, mai toţi au muncit în construcţii, dar în Poiana lu’ Iocan tot căpşunari li se spune. Şomerii „spanioli“ primesc lunar, în medie, 700 de euro timp de opt luni.
În ziua de Sfânta Marie Mare, pe la orele 9-10 dimineaţa, jumătate dintre locuitorii comunei (în special femeile) se miruiau după slujba de la biserică, iar cealaltă jumătate se împărtăşeau pe la cârciumile din sat. Parcă în ton cu solemnitatea zilei, cei prezenţi în faţa cârciumii lui Cristian Boţoghină (43 de ani), zis al lu' Bucureşteanu, priveau cucernic spre sticlele de bere sau paharele de ţuică din faţa lor şi sorbeau din când în când, cu evlavie, lichidul bahic.
Click aici pentru fotogalerie
Prin dreptul lor trece în goană un „bolid" negru, de mai să le zboare pălăriile din cap. „Bă, voi văzurăţi ce maşină şi-a adus «spaniolu'» ăla al lu' Gageru? Şi ziceaţi că nu se mai câştigă în Spania!", îi atenţionează al lu' Bucureşteanu. „Dă-i, bă, dracu', cu maşinile lor! Munciră de se spetiră, făcură pe dracu' ghem şi, după ce-i stoarseră ăia de vlagă, îi trimiseră cu coada între picioare acasă", sare Petrică Costea (57 de ani), zis al lu' Lioară, care mereu are ceva de obiectat. „Da, mă, da' sunt ei şomeri de Spania? Sunt!", revine al lu' Bucureşteanu.
Planurile lui Gageru
Cel la care se referea al lu' Lioară era Ionel Briceag (45 de ani), zis al lu' Gageru. Se întorsese împreună cu soţia de câteva săptămâni din Spania cu o Opel Meriva, pe care o cumpărase la mâna a doua cu 11.000 de euro. Deocamdată roboteşte pe lângă casă şi se gândeşte ca banii strânşi să-i investească în ţară, să nu mai muncească prin străini. „Am lucrat patru ani în construcţii, mai merge lucrul, dar greu,