Cei mai bogaţi oameni din lume vor să plătească taxe mai mari pentru a ajuta guvernele să reducă deficitele bugetare. Rând pe rând, miliardarii americani, francezi, italieni, germani şi unguri s-au arătat dispuşi să pună umărul la relansarea economiei mondiale.
Cine spune că oamenii bogaţii sunt şi zgârciţi se înşală. În ultima lună, s-a format un curent în care s-au înscris cei mai bogaţi reprezentanţi ai mediului de afaceri din Europa şi Statele Unite, care vor să pună umărul la redresarea economică. Primii au fost americanii. La finele lunii trecute, o puternică mişcare filantropică a adresat Senatului şi Camerei Reprezentanţilor o petiţie prin care a propus majorarea impozitelor, în locul ridicării plafonului datoriei. Bogătaşii americani au cerut ca statul să se concentreze asupra celor care au venituri mai mari de un milion de dolari pe an, ceea ce înseamnă aproape 1% din populaţia Statelor Unite. Grupul a mai arătat că această măsură ar putea să aducă în vistieria publică între 500 şi 600 de miliarde de dolari în zece ani.
Miliardarul american Warren Buffet, al treilea în topul celor mai bogaţi oameni ai planetei, potrivit revistei „Forbes", a cerut Congresului o măsură similară. „Prietenii mei si cu mine am fost răsfăţati prea mult timp de Congresul prietenos cu miliardarii. A venit timpul ca Guvernul să trateze cu seriozitate împărţirea poverii sacrificiului", a scris el, într-un articol publicat în „The New York Times" la mijlocul lunii august.
Toată lumea vrea să dea bani
Câteva zile mai tâziu, un grup de 16 dintre cei mai bogaţi antreprenori francezi au anunţat într-un apel public: „Suntem conştienţi că am beneficiat total de un model francez şi de un mediu european faţă de care suntem ataşaţi şi la a căror menţinere dorim să contribuim". Ei au cerut introducerea unei taxe pe marile averi, pentru reducerea deficitului bugetar