Oamenii de ştiinţă israelieni au inventat un nou tip de scanner pentru depistarea cancerului de sân, care ar putea înlocui tradiţionala mamografie. Specialiştii de la Hadassah University Medical Centre, din Ierusalim, susţin că noul aparat medical ar putea identifica tumorile canceroase fără ca pacientele să fie radiate.
Dispozitivul utilizează raze infra-roşii şi energie termică, informează Daily Mail. Concluziile studiului, în care au fost implicate 2. 500 de femei, sunt că aparatul a depistat 92% dintre cazurile de cancer de sân. În acelaşi timp mamografia a identificat doar 80% dintre cazurile de cancer de sân.
Mai mult decât atât, cercetătorii au descoperit că femeile care suferă de această maladie prezintă la suprafaţa pielii anumite "semnale", care sunt depistate de noul aparat fără ca acesta să intre în contact cu sânul.
Aparatul va fi testat în continuare, iar, până la sfârşitul anului, oamenii de ştiinţă care l-au inventat speră să obţină aprobarea oficială a Uniunii Europene, pentru ca dispozitivul să fie folosit pentru depistarea cancerului mamar.
"Tehnologia folosită în cazul mamografiei este una învechită, care foloseşte raze de tip X. Pentru folosirea noului dispozitiv nu este nevoie de un persoanal calificat în vederea interpretării rezultatelor obţinute, pentru că acestea apar scrise direct pe ecranul aparatului", a declarat dr. Eugene Libson, unul dintre medicii care au participat la acest studiu.
Kefah Mokbel, medic la Spitalul Sf. George, din Londra, spune că noua tehnologie pare interesantă şi menţionează că medicina are, cu siguranţă, nevoie de un astfel de aparat.
Cancerul de sân este principala cauză a decesului în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 40 şi 55 de ani. Conform statisticilor oficiale 77% dintre femeile diagnosticate cu cancer mamar au peste 50 de ani. Potrivit statisticilor din Marea Britani