22 de pacienţi din Olt au beneficiat de îngrijiri medicale la domiciliu de la începutul anului până în prezent, iar alte 17 cereri sunt înregistrate la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Olt.
Bugetul alocat instituţiei pentru decontarea acestor servicii medicale în 2011 este de 78.000 lei, suma cheltuită până acum fiind de aproape 42.000 lei. Îngrijirile medicale la domiciliu le sunt recomandate bolnavilor cu afecţiuni oncologice sau celor cu accident vascular cerebral. Modalitatea de obţinere a deciziei de îngrijiri medicale la domiciliu este foarte simplă. „Asiguratul, unul din membrii familiei sau o persoană împuternicită de acesta depune o cerere la casa de asigurări de sănătate, însoţită de adeverinţa de asigurat, actul de identitate (în copie), recomandarea pentru îngrijiri medicale la domiciliu şi declaraţia pe proprie răspundere din care să rezulte că afecţiunea nu a apărut în urma unei boli profesionale, a unui accident de muncă sau sportive“, a spus Constanţa Coteneanu, purtătoarea de cuvânt a CJAS Olt.
Patru furnizori de îngrijiri la domiciliu în contract cu CJAS Olt
Următorul pas este ca CJAS Olt să analizeze cererea şi recomandarea în trei zile de la data depunerii, iar aprobarea se dă în limita sumei prevăzute pentru această destinaţie. Dacă cererile depăşesc bugetul, se alcătuiesc liste de prioritate, ţinându-se cont de data înregistrării cererilor, de tipul şi stadiul afecţiunii şi de nivelul de dependenţă al bolnavului. „Îngrijirile medicale la domiciliu se acordă de către furnizorii de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu, persoane fizice sau juridice, autorizate şi evaluate în condiţiile legii, alţii decât medicii de familie, care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru servicii de îngrijiri medicale la domiciliu. CAS Olt este în relaţie contractuală cu 4 furnizori de îngrijiri medicale