Energia produsă de hidrocentrala de pe râul Valea Mare, din Munţii Apuseni, ar urma să asigure consumul casnic de energie electrică pentru două oraşe din Apuseni şi comunele limitrofe.
Proiectul de amenajare, în comuna Bistra din Munţii Apuseni, a primei centrale hidroenergetice private din România, este derulat de firma Casito Transimpex SRL Peştişu Mic, judeţul Hunedoara. Investiţia presupune construirea a două minicentrale hidroelectrice, pe cursul râului Valea Mare, pe o distanţă de aproximativ 7,5 kilometri.
Vor fi ridicate două baraje amplasate la altitudini diferite, unul la 675 metri, iar celălalt la 858 metri, care vor alimenta cu apă cele două minihidrocentrale. Proiectul “Amenajarea Hidro – energetică a râului Valea Mare-comuna Bistra”, prevăzut iniţial pentru trimestrul III al anului 2010, a demarat cu întârziere de din cauza procedurilor greoaie de obţinere a avizelor necesare, care au durat 6 ani.
Centrală hidroelectrică de 7,4 MW
„Organizarea de şantier este finalizată în proporţie de 100 la sută. Este în lucru fundaţia la minicentrala hidroelectrică numărul unu, cea de la cota 675 de metri, dar şi la bazinul de încărcare situat la bifurcaţia valea Devei-valea Filii. În paralel, lucrăm şi la conducta de aducţiune a apei care ajunge la microcentrala numărul 2, situată la altitudinea de 858 de metri“, a explicat Petrică Toma, administratorul firmei Casito Transimpex SRL.
Centrala de pe Valea Mare, singura privată din România, potrivit investitorului, ar urma să aibă o putere instalată de 7,4 MW, mai exact de 3,7 MW pe fiecare microcentrală. „În primul rând energia produsă aici va fi net superioară celei eoliene. Puterea instalată depinde, în primul rind, de doi factori: debitul şi căderea apei, care se înmulţeşte cu 8,3, coeficientul de transformare a energieui cinetice a apei în energie electrică. Totul se împ