Iesenii care detin terenuri agricole mai mari de jumatate de hectar pot depune cereri de finantare incepand cu 1 septembrie anul acesta, la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Iasi. Programul prin care proprietarii de terenuri pot accesa fonduri europene nerambursabile este Masura 221 - "Prima impadurire a terenurilor agricole", din Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Guvernul Roman contribuie cu 20 la suta din valoarea investitiei, 80 la suta fiind acoperiti din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR).
Beneficiarii Masurii 221 care pot solicita finantare nerambursabila sunt persoanele fizice si juridice, persoanele fizice autorizate, asociatiile sau grupurile de persoane fizice si juridice, dar si autoritatile locale care au in proprietate minimum 0,5 hectare de teren destinat impaduririi si care pot face dovada detinerii suprafetei. De asemenea, ei trebuie sa fi respectat, in ultimii doi ani, pe parcelele ce urmeaza a fi impadurite, Bunele Conditii Agricole si de Mediu (standarde europene privind nivelul minim de intretinere a solului), conform notelor de constatare emise de Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA).
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) poate acorda, pe Masura 221, trei tipuri de plati: lucrarile de finantare, o prima anuala pentru lucrarile de intretinere a plantatiei pe o perioada de cinci ani si o prima compensatorie fixa anuala pentru pierderea de venit ca urmare a impaduririi.
Beneficiarii masurii de finantare au sansa de a accesa o prima pentru lucrarile de infiintare cuprinsa intre 1.092 si 1.330 de euro la hectar, in afara zonelor defavorizate si a siturilor Natura 2000, in timp ce pentru aceste zone prima ajunge la maxim 1.520 de euro. Pe o perioada de cinci ani se poate acorda o prima pentru lucrarile