Mai multe sute de primari italieni de toate culorile politice s-au reunit la Milano pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate adoptate de Guvern. După ce aleşii locali au ţinut o reuniune la sediul regiunii Lombardia, aceştia au defilat pe străzile oraşului până în piaţa din faţă celebrei opere La Scala. Alţi primari au ales metode inedite de protest şi anume proclamarea autonomiei faţă de statul italian.
Planul de austeritate "pune în pericol serviciile de bază ale populaţiei" a declarat Franco Roccon, primar la Castellavazzo, o comună de 1800 de locuitori situată în regiunea Dolomiţilor (în NE) şi care este totuşi ales pe listele principalului partid de guvernământ, PDL, partidul lui Silvio Berlusconi. "Cheltuielile publice mari sunt produse de proasta gestiune, de numărul mare de funcţionari şi nu de micile comune", a continuat primarul în aprobarea colegilor săi.
Premierul Berlusconi şi aliatul său din Liga Nordului, Umberto Bossi, erau şi ei în şedinţă nu departe, la Arcore, la doar câţiva kilometri de Milano dar pentru a aduce noi modificări planului de auteritate de aproape 46 de miliarde de euro, un plan pe doi ani, care a fost adoptat în grabă pe 12 august pentru a pune capăt atacurilor speculative la adresa datoriei italiene. Acest nou plan se adaugă unei alte cure de austeritate de 48 de miliarde, care se întinde însă pe 3 ani.
Primarul Veronei, Flavio Tosi, şi el exponent al coaliţiei dar din Liga nordului, a cerut să fie operate reduceri în costurile statului central, "lucru care n-a fost făcut până în prezent". "Localităţile nu pot să facă acest lucru". "Niciun primar de dreapta sau de stânga nu poate permite ca serviciile fundamentale pentru cetăţeni să fie suspendate", a întărit primarul de stânga al oraşului Milano, Giuliano Pisapia. Juri Mazzanti, întâiul cetăţean al comunei Santo Stefano di Magra, o comună de