Chiar dacă la limba română cerinţele au fost mai clare decât în iunie, profesorii se aşteaptă la gafe în lucrări. Numărul trişorilor prinşi l-a depăşit pe cel din prima sesiune. Sursa: CODRIN PRISECARU
Cât se poate de dezinvolţi, elevii care au susţinut proba scrisă la limba şi literatura română, la Colegiul Naţional "I.L.Caragiale", din Capitală, caracterizează subiectele, la ieşire, ca fiind "super uşoare", "beton", "marfă", "mega- simple" sau "cool". Nu apucă să păşească bine din curtea şcolii, că facultăţile private îi şi pândesc: câţiva tineri împart pliante cu oferte în cazul în care cei prezenţi astăzi la examen obţin note de trecere.
În ciuda simplităţii subiectelor, 240 din cele 54.000 de elevi care s-au prezentat la proba de ieri (din 62.000 înscrişi) au fost daţi afară pentru tentative de fraudă: fie au încercat să fure cu fiţuicile ascunse în haine, fie au avut în săli telefoane ori genţi. Numărul îl depăşeşte pe cel care au frudat la această probă la sesiunea din iunie, respectiv 233.
Generaţia 2011 vs veterani
"A fost foarte simplu, pe înţelesul tuturor. Un text despre prietenie şi un comentariu al unei nuvele. Eu am ales să scriu Lăpuşneanul. Am mari speranţe că de data aceasta voi obţine o notă bună", spune însufleţită Camelia Olteanu, care a susţinut proba de română la centrul de examen de la Colegiul "I.L. Caragiale".
Mai întâi, ies din săli elevii din promoţia 2011, mai nerăbdători sau poate mai pregătiţi ca cei mai în vârstă, care au urmat cursurile la seral. Cei din cea de-a doua categorie erau la treia sau a patra experienţă a unui Bacalaureat, aşa că au stat în săli până în ultimele minute. E şi cazul Elenei Neagu, care se află pentru a patra oară în faţa subiectelor la română scris: "La matematică am luat 5.85, la georgrafie 7.15, doar cu româna mă străduiesc de doi ani să trec. Astăzi nu am avut probleme".
"Ia lă