Noi detalii şocante referitoare la experimentele medicale americane din anii '40, făcute în Guatemala, au fost scoase la iveală de o comisie prezidenţială.
Experimentele efectuate de cercetătorii guvernului american în Guatemala sunt deja considerate a fi unul dintre cele mai întunecate episoade din istoria cercetărilor medicale americane, iar noile descoperiri indică faptul că cercetătorii au dat dovadă de o lipsă de etică de neconceput, chiar dacă vorbim despre un context istoric al unei alte epoci.
În perioada 1946-1948, Serviciul de Sănătate Publică al Statelor Unite a lucrat cu mai multe agenţii guvernamentale din Guatemala la cercetări medicale finanţate de către guvernul american, ce implicau infectarea deliberată cu boli cu transmitere sexuală, a mai multor persoane. Aparent, cercetătorii au încercat să verifice dacă penicilina ar putea preveni infecţiile la 1.300 de persoane expuse la sifilis, gonoree sau chancroid. Mulţi dintre cei infectaţi erau soldaţi, prostituate, deţinuţi şi bolnavi mintal.
Comisia prezidenţială a dezvăluit că numai 700 dintre cei infectaţi au fost trataţi. 83 de persoane au murit, deşi nu este clar dacă decesele au survenit ca urmare a experimentelor. De asemenea, cercetările nu au contribuit cu nicio informaţie medicală utilă. Mai mult, nu au fost găsite dovezi în sprijinul faptului că subiecţii şi-ar fi dat acceptul să participe la experimente.
În cadrul unei întâlniri ce a avut loc luni la Washington, membrii comisiei de anchetă au dezvăluit că o parte din experimente au fost mult mai şocante decât se credea. Spre exemplu, la şapte femei cu epilepsie, internate într-un azil din Guatemala, le-a fost injectat sifilis în partea din spate a craniului, procedură extrem de riscantă. Cercetătorii credeau că noua infecţie va ajuta la vindecarea epilepsiei, însă toate femeile s-au ales cu meningită bacteriană, ce