Două fundaţii cu acelaşi nume revendică patrimoniul fostei Uniuni a Tineretului Comunist şi susţin că au acte în regulă pentru a deveni proprietarii „comorii“. Fundaţia Naţională pentru Tineret, condusă de Iulian Dascălu, cere judecătorilor să primească banii aflaţi în decembrie 1989 în conturile Uniunii Tineretului Comunist.
Actualizate cu rata inflaţiei şi dobânda, sumele pe care le-ar fi avut UTC erau aproximate, în august 2010, la 314.884.633 de lei (76 de milioane de euro). Surpriza din instanţă a reprezentat-o însă o altă Fundaţie Naţională pentru Tineret, condusă de Nicolae Mavrodin, denumit de presă „ortacul de litoral al lui Miron Cozma", care a revendicat aceşti bani şi a încasat o parte din ei încă din 2007.
Fundaţia Naţională pentru Tineret cere magistraţilor bucureşteni, prin preşedintele Iulian Dascălu, să oblige statul român, BNR şi BCR să-i plătească 500.000 de lei (120.000 de euro). Banii reprezintă doar o parte „pe care ne rezervăm dreptul să o întregim pe parcursul judecăţii, determinată deocamdată exclusiv din considerente ce ţin de posibilitatea achitării taxelor de timbru". „Prin prezenta cerere de chemare în judecată urmărim recuperarea fondurilor băneşti care au aparţinut CC al fostei UTC şi care au trecut în patrimoniul subscrisei în temeiul Legii 350/2006 a tinerilor", arată în cererea de chemare în judecată Iulian Dascălu.
850 de milioane de lei în 1990
Cererea FNT a fost bazată pe prevederile articolului 14 din Legea 350/2006 a tinerilor, în care se arată că patrimoniul fundaţiei este constituit din imobile, fonduri băneşti şi alte active care au aparţinut structurilor centrale ale fostei UTC. Fondurile băneşti la care se face trimitere sunt trei conturi ale UTC care au funcţionat la BNR şi au fost transferate la BCR, la 30 noiembrie 1990. Potrivit unei adrese a BNR din aprilie 1997, conturile UTC care a