Iubitorii muzicii clasice din ţară şi din străinătate vor asista sâmbătă, 3 septembrie, la o sărbătoare a genului liric: Opera Naţională Bucureşti va prezenta, în cadrul celei celei de-a XX-a ediţii a Festivalului internaţional „George Enescu”, premiera operei „Lohengrin”, creaţie semnată de Richard Wagner.
Alegerea acestui titlu nu este una deloc întâmplătoare: teatrul liric bucureştean anticipează aniversarea a 90 de ani de la instituţionalizare, spectacolul inaugural desfăşurat la data de 8 decembrie 1921 fiind cu acelaşi titlu, interpretat atunci sub bagheta lui George Enescu însuşi. Ulterior, în stagiunea 1966 – 1967, Opera Naţională Bucureşti a prezentat publicului o nouă montare a operei „Lohengrin”, sub conducerea muzicală a dirijorului Mircea Popa, regia fiind semnată de Jean Rânzescu. Distribuţia reunea solişti vocali de excepţie, precum: Ludovic Spiess, Elena Dima, David Ohanesian sau Zenaida Pally.
Premiera mondială a operei „Lohengrin” a avut loc la Grossherzogliches Hof Theater din Weimar la 28 august 1850. Povestea lui Lohengrin, supranumit şi „Cavalerul cu lebădă”, este inspirată de mai multe legende care au circulat în mitologia mai multor popoare, numele eroului fiind legat de mitul Sfântului Graal şi al Cavalerilor Mesei Rotunde. Firul narativ se desfăşoară la Antwerp (actuala Belgie), în prima jumătate a secolului al X-lea, când Elsa este acuzată pe nedrept de uciderea fratelui său, iar în apărarea ei soseşte cavalerul Lohengrin, între cei doi ţesându-se o frumoasă poveste de dragoste.
Montarea operei „Lohengrin”, una dintre creaţiile ce solicită cel mai mult colectivul unui teatru liric şi impune un înalt standard de calitate artistică, reprezintă o sărbătoare în sine pentru orice operă din lume. Regia noii producţii a ONB îi aparţine lui Ştefan Neagrău, scenografia Adrianei Urmuzescu, iar la pupitrul dirijoral se va afla