Noul ministru al Sănătăţii, Ritli Ladislau, a prezentat, marţi, în cadrul primei sale conferinţe de presă, care sunt priorităţile instituţiei în perioada următoare. "În următoarele 4 luni vom pune accent pe depistarea unor soluţii de creştere a veniturilor, pe de-o parte şi stopare a pierderilor financiare, pe de altă parte din sectorul sanitar. Suntem în curs de definitivare a proiectului de act normativ care va impune implementarea mecanismele de clawback şi payback în sistemul de acordare a medicamentelor compensate şi gratuite", a declarat demnitarul.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că, până la sfârşitul acestui an, o echipă de specialişti va definitiva pachetul bazal de servicii suportat din contribuţia la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sociale de Sănătate (FNUASS). Procesul de informatizare a sistemului, prin introducerea cardului naţional, prescripţia electronică şi fişa electronică va continua şi va constitui o metodă de stopare a scurgerilor financiare din sistem.
De asemenea, introducerea sistemului de coplată, prin tichetul moderator de sănătate, va duce la o reglare a sistemului. Ritli Ladislau menţionează că sistemul de coplată va optimiza circuitul pacientului în sistem şi va fi un mecanism care va reduce utilizarea nejustificată a unor servicii din Sănătate, ca de exemplu accesarea serviciilor spitaliceşti.
Va continua descentralizarea unităţilor de sănătate publică
O altă măsură importantă anunţată de noul ministru al Sănătăţii este introducerea taxelor clawback şi payback. "Taxa clawback are efect regulator, ca să nu depăşim anumite limite şi nu are obligatoriu venituri. Taxa care aduce venituri este payback. Pacientul nu plăteşte nimic, taxele aplicându-se producătorilor de medicamente", a mai spus ministrul.
CITEŞTE ŞI:EXCLUSIV: Care sunt cele două NOI TAXE pe care Guvernul le va impune producătorilor de MEDICAMEN