Cârnaţii, mititeii, mâncărurile fast-food şi carnea prăjită, dar şi produsele de patiserie ar trebui evitate sau consumate rar şi în cantităţi reduse. Aflaţi cu ce să le înlocuiţi. Sursa: SHUTTERSTOCK
Mititeii la grătar, hamburgerii, băuturile răcoritoare sau îngheţata sunt ingrediente de bază ale distracţiilor, dar fac parte şi din dieta zilnică a multor români. Ele au însă un conţinut caloric mare şi netezesc drumul către o îngrăşare rapidă.
Aflaţi care sunt mâncărurile de care trebuie să vă feriţi şi ce alternative sănătoase recomandă specialiştii:
1. Carne tocată şi grasă
Produsle din carne tocată, de tipul cârnăciorilor, micilor sau hamburgerilor, conţin de obicei multă grăsime.
"Prepararea lor la gratar este un avantaj, întrucât se distruge o mare parte din grăsimi, dar desigur că şi rămane mare parte. În plus, conţin amidon, mulţi aditivi şi conservanţi", explică Ştefan Ionuţ, consultant în nutriţie la cabinetul "MC²" din Bucureşti.
Optaţi în schimb pentru peşte, frigărui de pui, carne de curcan, file de vită sau cel mult pentru cotlet sau muşchi de porc, consumate cu salată sau legume la grătar, fără cartofi sau multă pâine, sfătuieşte nutriţionistul.
2. Mâncărurile fast-food
Preparatele fast-food sunt special concepute pentru a concentra într-un volum mic un număr foarte mare de calorii. "Deci conţin nutrienţii cel mai greu digerabili", adaugă nutriţionistul.
În plus, astfel de mâncăruri au deficit de vitamine, minerale şi antioxidanti, suprasolicită stomacul, ficatul şi pancreasul şi conţin puţine fibre. Unele dintre ele, precum hot-dogul, au conţiunt ridicat de sodiu, care favorizează retenţia de apă şi poate duce la creşterea tensiunii arteriale.
3. Pui prăjit
Chiar dacă sunt eficiente în a hrăni multe persoane, porţiile mari de pui