Te-ai ars cu fierul de călcat sau la cuptorul aragazului? Ai vărsat ceaiul fierbinte pe tine?
Astfel de accidente casnice sunt frecvente în viaţa de zi cu zi. Află regulile corecte de prim ajutor în cazul arsurilor care afectează straturile superficiale ale pielii. În cazul arsurilor grave, principala regulă este prezentarea imediată la camera de gardă a unui spital de urgenţă sau apelarea serviciului de urgenţă 112.
Gradele arsurilor
Vorbim despre arsură superficială sau de gradul întâi atunci când aceasta afectează doar epidermul (stratul de la suprafaţa pielii) şi nu este mai întinsă decât dimensiunea unei palme. Pe zonele respective, pielea este roşie, umedă, umflată, caldă şi sensibilă sau dureroasă la atingere. Pentru ca aceste arsuri să nu se complice prin infectarea zonei respective este foarte important să acţionăm corect şi rapid de la început.
În cazul în care pe zona arsă îşi fac apariţia băşicile (flictene), este vorba despre o arsură de gradul al doilea. Aceasta afectează dermul (stratul mijlociu al pielii). Pielea de pe zona respectivă are o culoare galben-rozalie, iar suprafaţa afectată este mai mare decât dimensiunea unei palme. În astfel de cazuri este obligatorie consultarea medicului, mai ales dacă persoana afectată este un copil sau un vârstnic. După spargerea băşicilor, din care se scurge un lichid albicios, zona respectivă supurează şi se poate infecta cu uşurinţă. Febra poate fi primul semn al infecţiei.
Arsurile de gradul al treilea sunt cele mai grave şi necesită tratament de urgenţă, pentru că sunt afectate toate cele trei straturi ale pielii (epidermul, dermul şi ţesutul adipos), uneori chiar muşchii sau osul. Pielea din zonele respective are aspect cartonat şi poate fi de culoare albă, neagră sau roşie strălucitoare. Sunt atinse terminaţiile nervoase, iar zonele respective sunt inerte şi lips