Guvernul ar fi trebuit să aprobe în şedinţa din această după-amiază ordonanţa de urgenţă privind modificarea Legii 220/2008, care prevede majorarea numărului de certificate verzi acordate producătorilor de energie din surse regenerabile, însă a amânat această decizie, au declarat, pentru "Adevărul", surse din sectorul energetic.
Comisia Europeană a aprobat în luna iulie noua schemă-suport privind subvenţiile acordate producătorilor de energie regenerabilă sub forma certificatelor verzi, iar decizia a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene marţi, 23 august.
Potrivit deciziei Directoratului General pentru Concurenţă din cadrul CE, bugetul total al schemei-suport este 80,7 miliarde de lei, adică 19,5 miliarde de euro, ceea ce înseamnă contravaloarea certificatelor verzi pe toată durata de aplicare a schemei de sprijin.
Acest lucru înseamnă maximum 15 ani pentru turbinele eoliene noi, pentru microhidrocentralele noi, pentru electricitatea solară şi pentru toate tipurile de biomasă.
Tehnologiile eoliene second hand primesc certificate timp de şapte ani. Microhidrocentralele retehologizate vor beneficia de sprijin timp de 10 ani, iar cele nemodernizate - trei ani.
Investitorii care doresc să beneficieze de schema de sprijin trebuie să înceapă producţia până cel târziu la 31 decembrie 2016.
În primii 10 ani de aplicare a schemei, producătorii vor primi certificate în valoare de circa 10 miliarde de euro.
Cum funcţionează schema-suport
Producătorii de energie primesc subvenţii sub forma unor certificate verzi pe care le pot vinde mai departe pe o piaţă specializată, pentru un câştig în plus faţă de preţul propriu-zis al electricităţii.
Certificatele valorează între 27 şi 55 de euro fiecare şi vor fi valabile 16 luni.
În paralel, furnizorii de energie sunt obligaţi să achiziţioneze un anumit numă