Practicarea unui sport, urmarea unei diete echilibrate, respectarea programului de somn şi lectura încetinesc declinul cognitiv. Stimularea creierului trebuie să devină o obişnuinţă, deoarece este singurul mod prin care putem face faţă volumului mare de informaţii cu care intrăm zilnic în contact.
Eficienţa şi longevitatea neuronilor sunt influenţate de gradul lor de solicitare. Prin urmare, depinde doar de noi să ne menţinem activitatea cerebrală şi, implicit, capacităţile intelectuale cât mai mult timp. Obiceiuri care au un rol esenţial în acest sens sunt acumularea de noi cunoştinţe, precum învăţarea unei limbi străine, dar şi respectarea programului zilnic de somn.
Din păcate, începând cu vârsta de 30 de ani, cele mai multe persoane nu mai sunt interesate să acumuleze informaţii noi (nu-şi mai folosesc creierul în activităţi complexe) şi, inevitabil, această atitudine îşi pune amprenta negativ asupra capacităţii cognitive. „Este dovedit că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, creierul nu mai este doritor să caute soluţii la problemele cotidiene. Aşa se face că neuronii pe care nu-i mai solicităm se pierd", explică cercetătorul în neuroştiinţe Radu Braga de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti.
Jocurile şi cititul, fitness pentru neuroni
Problemele de memorie care devin inerente pe măsură ce înaintăm în vârstă pot fi întârziate dacă luăm măsuri din vreme. Iar cel mai simplu şi mai eficient mod de stimul are a activităţii creierului este lecturarea zilnică a cel puţin patru-cinci pagini dintr-o carte. Pe termen lung, această activitate are rolul de a facilita transmiterea impulsurilor nervoase între neuroni. În schimb, pentru a stimula memoria de scurtă durată, se poate apela la jocurile de tip Sudoku, rebus ori integrame, care au asupra creierului un efect asemănător exerciţiilor fizice asupra muşchi