Odată cu păsările călătoare, euronavetiştii se pregătesc să plece în ţările - mai - calde. La finele lunii august, braşovenii care lucrează în Spania şi Italia îşi fac bagajele, căci şi-au terminat concediul şi se întorc la muncă. Geamantanele sunt burduşite cu zacuscă, brânză în coajă de brad – de la Bran – şi vin de la ţară. Nu lipsesc nici eugeniile sau salamul săsesc, produse care nu se găsesc în străinătate.
Flavius Pop, în vârstă de 27 de ani şi Alexandra Netcu, de 24, sunt doi din cele două milioane de români care lucrează în Spania. El este agent de securitate la agenţie privată din Madrid, ea - face menaj la o familie de spanioli. Luna august este una din cele mai frumoase din an, dar ca orice lucru frumos - a ajuns la sfârşit. Cei doi tineri euronavetişti îşi fac acum bagajele pentru a pleca acasă, în la Madrid. „Asta este urdă românească! Aici am brânză în coajă de Brad, luată de la ţărani de la Bran. Am luat şi brânză de bivoliţă, tot de la ţărani. Nu se găsesc în Spania decât în unele magazine şi sunt foarte scumpe. Profităm de ocazie şi ne facem aprovizionarea din ţară”, ne spune Flavius, în timp ce-şi făcea bagajul.
Porcul iberic nu se compară cu cel românesc
Povestea lor este una clasică. Lipsiţi de perspectiva unui loc de muncă în ţară, tinerii şi-au luat tălpăşiţa pe când aveau 20 de ani. El a urmat cursuri de pază şi securitate şi acum câştigă 2.000 de euro pe lună la un hotel de lux – de 5-6 ori faţă de salariul unui român care lucrează pe acelaşi post.
Flavius le este recunoscător şi nu se va întoarce la muncă cu mâna goală. „Aici avem vin adus de la ţară, din Prahova, de către tata - socru, dar şi câteva sticle de vin îmbuteliat pentru şefi. Un pic de şunculiţă ţărănească, de muşchi file.... Spaniolii au, dar e altceva, un fel de slănină de la porcul iberic, care e diferit de porcul românesc”, expli