Prima misiune pe Marte cu echipaj uman va cuprinde si experti in horticultura si bucatari, si asta pentru ca una dintre cele mai mari provocari ale misiunii programate pentru anii 2030 este asigurarea meniului pentru cei aflati la bord, pentru calatoria dus-intors.
O misiune de cinci ani pe Marte ar insemna, pentru fiecare dintre cei pelcati pe Planeta Rosie, circa 3.175 de kilograme de hrana, o cantitate imensa pentru spatiul restrans de la bord, relateaza Daily Mail, citand-o pe dr. Maya Cooper, NASA, cea care se ocupa de tot ceea ce priveste mancarea in misiunile spatiale.
De aceea, se ia in considerare cresterea de plante la bordul navei, care sa insemne atat hrana pentru echipaj, dar care sa si oxigeneze aerul, preluand din dioxidul de carbon, si purificand chiar apa.
Dar si aceasta este o provocare pentru cei care care pregatesc misiunea, fiind gandit in prezent un sistem bio-regenerator. Deocamdata, plantele despre care se crede ca pot fi crescute in spatiu, in conditiile indicate, sunt laptucii, spanacul, morcovii, rosiile, ceapa verde, ridichile, ardeii grasi, capsunile sau varza, adica plante care cresc usor, cu ingrijire minima si care ocupa putin loc.
O alta posbilitate de a hrani echipajul este aceea de a trimite o nava fara echipaj uman pe Marte, inaintea celei deja programate.
Daca in trecut astronautii mancau hrana inghetata sau la tub, in anii '60 deja se putea manca hrana calda la bordul navelor spatiale, iar in 1970 se putea alege din nu mai putin de 72 de feluri de mancare.
De cativa ani, astronautii pot consuma la bord chiar omleta, cafea, ciocolata si negrese si pot alege meniuri variate pentru pranz si cina. Acestea sunt semipreparate, durand doar cateva minute pentru a fi gata de a fi consumate.
Prima misiune pe Marte cu echipaj uman va cuprinde si expert