Celebrul site care publică telegramele ambasadelor SUA a lăsat să se scurgă documente needitate conţinând numele informatorilor. Un document parolat conţinând numele surselor, dar şi parola de acces circulă liber pe internet.
Publicaţiile germane „Der Spiegel" şi „Freitag" scriu că telegramele originale păstrate de fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, au fost date publicităţii accidental şi că dezvăluie numele unor surse care erau păstrate anonime. Printre acestea s-ar afla agenţi secreţi israelieni, iranieni şi iordanieni. Potrivit publicaţiilor germane, una dintre telegrame citează un informator iranian care spune că poporul iranian a încercat mereu să menţină impresia că îi urmează pe „ayatolahii stupizi şi nebuni".
Lupte interne
Oficialii Departamentului de Stat şi activiştii pentru drepturile omului sunt îngrijoraţi că aceste surse, printre care se află activişti, jurnalişti şi academicieni din ţările cu regimuri autoritare, s-ar putea confrunta cu represalii, inclusiv demiterea din funcţie, urmărirea în justiţie şi violenţe. Până acum, WikiLeaks a publicat telegrame editate tocmai pentru a proteja aceste surse ale diplomaţilor americani.
Documentele necenzurate au fost expuse pe fondul luptelor interne dintre fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, şi unii dintre colegii săi care au plecat din organizaţie. Daniel Domscheit-Berg, fostul adjunct şi purtător de cuvânt al lui Assange, care a părăsit organizaţia în septembrie 2010, este singura persoană care a avut acces la documentele originale care erau ţinute pe un server extern şi parolate. La sfârşitul lui 2010, Domscheit-Berg a returnat WikiLeaks peste 250.000 de documente pe care le luase cu el, inclusiv telegramele originale, needitate. Un grup de susţinători ai lui Assange au încărcat pe internet informaţiile, care erau criptate, fără a observa că documentele nu fuseseră editate