Statul Zimbabwe a hotărât să îl expulzeze pe ambasadorul Libiei la Harare, care şi-a anunţat la 24 august trecerea de partea rebeliunii, a anunţat ministrul de Externe din această ţară, citat de AFP.
Or,în urmă cu o zi, anumite surse, tot din Zimbabwe precizau că le-ar fi văzut pe "amazoanele" (garda de corp) lui Gaddafi, la marginea capitalei Harare. În schimb, familia sa a fost trimisă în Algeria.
"Ambasadorul Libiei şi personalul său au fost rugaţi să părăsească Zimbabwe în 72 de ore", a declarat ministrul Simbarashe Mumbengegwi în faţa jurnaliştilor, subliniind că autorităţile de la Harare nu au recunoscut legitimitatea Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) libian.
Însă ministerul a menţionat un termen de 48 de ore acordat diplomaţilor, într-un comunicat.
"Ambasadorul Libiei şi personalul său au hotărât să renunţe la angajamentul faţă de Guvernul colonelului (Muammar) Kadhafi", a mai declarat ministrul. "Acest act îl privează, deci, pe ambasadorul Libiei şi personalul său de orice statut diplomatic în Zimbabwe, deoarece Zimbabwe nu recunoaşte CNT", a adăugat el.
Ambasadorul Taher Elmagrahi a incendiat, la 24 august, portretele colonelului Muammar Kadhafi şi a înlocuit steagul verde al acestuia cu cel al rebeliunii, care în prezent a preluat controlul în aproape toată ţara.
Preşedintele zimbabwian Robert Mugabe întreţinea relaţii bune cu Muammar Gaddafi, având poziţii comune cu privire la lumea a treia şi panafricanism. Mugabe a denunţat loviturile NATO în Libia şi a acuzat coaliţia occidentală că vrea să îl omoare pe colonelul Gaddafi pentru a pune mâna pe petrolul libian.
NATO: operaţiunea continuă
Liderul libian fugar Muammar Kadhafi îşi menţine o capacitate de comandă a trupelor care îi sunt loiale în ţară, a declarat marţi un oficial NATO, precizând că nu ştie unde se află acesta