Investitia pe Bursa necesita informare, metode de analiza, filtrarea informatiilor si o privire de ansamblu asupra situatiei economice generale. Luand in calcul aceste aspecte, Andreea Gheorghe, director general al Intercapital Investment Management, se asteapta la continuarea starii de letargie pe bursa locala si la volatilitati excesive.
Un ciclu la bursa este impartit in patru faze distincte, fiecare faza avand trasaturi diferite. „Aceasta teorie este relevanta folosind date istorice pentru pietele de capital dezvoltate, care se bucura de un istoric mai lung si care se detaseaza prin dimensiune si importanta”, explica Andreea Gheorghe.
Astfel, exista o faza numita „hope” sau speranta, cand investitorii la bursa isi imbunatatesc asteptarile pentru perioada urmatoare; o faza numita „growth” sau crestere, si cea mai lunga a unui ciclu bursier, caracterizata de o perioada in care economia inregistreaza o dinamica pozitiva, asteptarile investitorilor in faza de „hope” indeplinindu-se intr-o anumita masura; o faza numita „optimism”; si ultima faza numita „dispair” sau deznadejde, perioada in care bursele scad puternic, asteptarile investitorilor devin sumbre si companiile inregistreaza profituri in scadere.
„Luand in calcul cinci cicluri la bursa din anul 1973 si pana in anul 2007, cei de la Goldman Sachs au calculat intr-un raport si durata medie a fiecarei faze. Pe bursa americana acestia au identificat ca faza de „hope” s-a intins in medie pe o durata de 9,3 luni, faza de „growth” s-a intins in medie pe o durata de 34,1 luni, faza de „optimism” s-a intins in medie pe o durata de 24,1 luni, iar faza de „dispair” s-a intins in medie pe o perioada de 15,9 luni”, a mai explicat managerul Intercapital IM.
Fiecare faza a unui ciclul bursier este insotita de o anumita evolutie a indicatorului P/E. In fazele de „dispair” si „growth” indicator