Bursa de la Bucureşti a crescut luni cu 2,3%, influenţată de evoluţia burselor externe, însă prezenţa redusă a investitorilor pentru tranzacţionare a limitat lichiditatea la 16 milioane lei, sumă din care 60% au reprezentat operaţiuni cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).
Puţini investitori au fost dispuşi să intre la tranzacţionare la BVB, deşi pieţele externe au fost pe creştere, pe fondul anunţului privind fuziunea băncilor elene EFG Eurobank şi Alpha Bank.
"Scăderea volumului de tranzacţionare din ultimele zile este dificil de explicat. Poate cei care nu au vândut şi ale căror portofolii valorează cu 15-20% mai puţin aşteaptă revenirea pieţei şi nu intră la cumpărare pentru că nu au cu ce. În postura de favoriţi sunt cei care au rezerve de numerar şi pot cumpăra la preţuri mai bune. Cred în continuare că ponderea activelor riscante nu ar trebui să depăşească 50% din portofoliu", a declarat pentru Dragoş Dărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville.
Astfel, piaţa a deschis ziua în creştere cu 1%, iar până în ultima jumătate de oră cotaţiile celor mai multe acţiuni au variat uşor, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse. În ultimele 30 de minute, după deschiderea în urcare cu peste 1% a burselor din SUA, pieţele din Europa şi-au accelerat creşterile, inclusiv cea de la Bucureşti, unde rulajele au continuat, însă, să fie reduse.
La finalul şedinţei indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, avansa cu 2,45%. Totodată, indicele BET-FI a urcat cu 4%, ascensiunea fiind amplificată de acţiunile celor cinci SIF-uri, care şi-au accelerat ascensiunea spre finalul şedinţei.
Titlurile Fondului Proprietatea au fost de departe cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 9,5 milioane lei, şi au asigurat 60% din rulajul bursei. Preţul acestor acţiuni a crescut cu 2,2%, la 0,4599 lei.
Analistul spune că multe acţiuni se tr