Ancheta în cazul lui Alexandru Căciulan, mort săptămâna trecută după ce un turn de la Spitalul Judeţean Giurgiu s-a prăbuşit peste el, a scos la iveală că firma la care el lucra se află în ilegalitate. Potrivit inspectorilor ITM, firma SC Euro Group Tehno SA riscă amendă penală de 10.000 lei şi alte sancţiuni ce, cumulate, pot ajunge până la 100.000 lei.
Cercetările efectuate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Giurgiu, în cazul morţii tânărului Alexandru Căciulan, se apropie de final şi scoate la iveală o serie de amănunte importante care învinovăţesc practic managerii societăţii. Firma este una “recidivistă” şi conincidenţă stranie sau pur şi simplu ghinion, societatea a mai fost amendată de ITM în urma unor nereguli şi a unui accident de muncă în care a fost implicat tânărul care avea să-şi piardă viaţşa în mod stupid în curtea spitalului.
Atunci, firma SC Euro Group Tehno SA lucra la demolarea vechiului sediu al bibliotecii judeţene, Alexandru Căciulan căzând de la câţiva metri înălţime fiind internat în spital mai multe zile.
Păcatele firmei
Potrivit declaraţiilor lui Petruş Savelie, director al ITM Giurgiu, neregulile găsite se referă la inexistenţa instructajului de protecţia muncii înainte de începerea lucrării, “şantierul” nu era delimitat, zona nefiind semnalizată, iar lucrătorii nu aveau echipamente corespunzătoare. Mai mult, demolarea turnului s-ar fi putu face prin implozie astfel ar fi fost evitată moartea muncitorului şi rănirea celuilalt.
„În asemenea cazuri, legea prevede ca la locul lucrării, lângă muncitori, să fie prezenţi maistrul şi inspectorul intern responsabil cu protecţia muncii”, declara Petre Savelie. Mai mult, înainte de producerea nefericitului incident, fusese folosită, fără reuşită însă, pe post de contragreutate, o basculantă încărcată cu cărămizi, cu ajutorul căreia s-a încercat demolarea turnului-co