Parlamentarii romani sunt incorigibili in privinta absenteismului, arata un studiu al Institutului pentru Politici Publice (IPP). Chiar si cu un an inaintea alegerilor, senatorii si deputatii, fie ei de la Putere, fie de la Opozitie, nu-si corecteaza prezenta scazuta la sedintele de plen in care se acorda votul final al legilor.
Cum isi motiveaza absentele unii dintre parlamentari? Liberalul Ioan Ghise, de pilda, sustine ca e strategia lui personala de a pune in incurcatura PDL-ul.
"Eu sunt prezent la vot, dar nu votez. Veti vedea ca la lucrari sunt prezent, probabil 90%. Insa, la Senat e un raport de forte echilibrat si la anumite proiecte de lege, acoperim cu votul nostru lipsa de prezenta a Puterii. Legile organice nu pot fi adoptate daca nu exista majoritate. Si aceasta e o forma de lupta politica", a justificat pentru Ziare.com senatorul PNL Ioan Ghise de ce in sesiunea parlamentara trecuta din 384 de legi votate el a bagat cartela de doar 104 ori. Mai mult, liberalul sustine ca si-a sfatuit colegii sa faca la fel.
"Le-am spus si liderilor de grup ca ar trebui sa avem o alta tactica. Nu noi trebuie sa le asiguram lor nici voturile si nici prezenta la vot. Eu le-am spus sa facem facem asta tot grupul. Si bine ar fi sa o facem tot USL-ul. Din pacate nu s-a impartasit aceasta viziune. Eu imi fac propria strategie", spune Ghise, care, potrivit IPP, are un procent de 29,7% prezenta la vot.
Premiera: Crin Antonescu nu mai e in fruntea topului absentilor
Cea mai scazuta prezenta insa, in perioada februarie - iunie, o are senatorul Vasile Ion, demisionar din PSD, trecut o perioada pe la independenti si actualmente convertit la PNL. El a votat doar 70 de legi din cele 384. "Eu nu prea am mai participat la vot din momentul in care am devenit independent, pentru ca pot sa fiu prezent si sa nu votez. Daca nu imi pla