Chiar daca ziua temperaturile mai ajung, in unele zone ale tarii, pana la 30 de grade Celsius si meteorologii ne asigura ca vara inca nu se da plecata, semnele toamnei ce sta sa vina sunt din ce in ce mai vizibile: zilele sunt mai scurte, diminetile mai reci, verdele copacilor a capatat paloare si tarabele din piete atarna greu de bogatia fructelor si legumelor care, cuminti si rabdatoare, isi astepta clienii sa le ia acasa.
Fructele si legumele pot fi consummate ca atare ori, pentru mai multa eficienta, sub forma de suc proaspat, preparat in casa. Prin continutul lor bogat in vitamine, saruri minerale si fibre alimentare, sucurile ajuta la prevenirea si vindecarea multor afectiuni, la regenerarea tesuturilor afectate, la pregatirea organismului pentru perioada rece care urmeaza dar, cu o conditie: sa fie preparate acasa si sa fie consumate imediat dupa preparare, sa fie crude, netrecute prin foc, si sa nu contina conservanti.
Sucul de ridiche neagra se recomanda in caz de tuse, bronsita, gripa, viroza. Ridichea neagra contine calciu si vitamina C. Sucul se obtine dand o ridiche, fara coaja, prin razatoarea mica. Se tine vasul acoperit doua - trei ore, dupa care se stoarce. Pentru cine are storcator de fructe e mult mai simplu. Ridichea se curata de coaja, se spala, se taie in cubulete si sucul proaspat se obtine pe data. Cinci - sase lingurite de suc de ridiche pe zi te scapa de raceala si tuse.
Sucul de cartofi vindeca bolile de stomac. Doi - trei cartofi de marime potrivita se curata de coaja, se spala si se usuca in prosop de bucatarie, se taie cuburi, ca pentru ciorba, si se dau prin storcatorul de fructe. Sucul de cartofi se consuma imediat dupa preparare. Nu se lasa nimic pentru mai tarziu, nici chiar la frigider. Sucul de cartofi e cam neplacut la gust, dar poate fi amestecat cu suc de morcov pentru un gust mai suportabil. De