Leacurile unor afecţiuni precum acneea sau cancerul au fost descoperite într-un jurnal medical vechi de 300 de ani. Soluţiile pe care medicii acelor vremuri le recomandă în anii 1767 par astăzi desprinse din cărţile pentru copii.
Astfel, medicii secolului XVIII recomandă tinerilor care suferă de acnee să consume alcool pentru a scăpa de petele inestetice rămase în urma coşurilor.
În timp ce medicina modernă este de părere că acoolul dăunează iremediabil tenului, ghidul din secolul al 18-lea recomandă vinul: “Luaţi trei drahme ( aproximativ 12 grame) de două ori pe zi, într-un pahar cu apă”.
Jurnalul medical merge mai departe şi recomadă tinerilor care au piele acneică să mănânce rubarbă.
Cartea a apărut în anul 1767, dar a fost decoperită recent, fiind considerată singura enciclopedie de acest gen aparută vreodată.
Textul jurnalului, scris pe hârtie colorată de pergament, are mai mulţi autori, ultima menţiune fiind scrisă în secolul al 19-lea.
De asemenea, cartea mai conţine leacuri pentru “sugiţ violent”, dar şi pentru cancer şi bătături.
Pentru cancer,de exemplu, este recomandată “ungerea cu suc de ciulin”.
Jurnalul medical a fost descoperit de un anticar din Derbyshire, care l-a cumpărat pentru suma de 1.5 lire sterline.
El va fi scos la licitaţie în septembrie, pentru suma de 150 de lire.
“Jurnalul nu a fost scris niciodată cu intenţia de a fi publicat şi are un limbaj foarte accesibil”, a declarat organizatorul aceste licitatii, potrivit Daily Mail.