Guvernul bulgar a dezbătut în ultima şedinţă problema falşilor invalizi care păgubesc bugetul asigurărilor sociale cu zeci de milioane de euro pe an. La o populaţie de 7,3 milioane de oameni, 860 de mii de persoane primesc pensii de invaliditate. Numărul acestora creşte cu 40-50 de mii pe an. În perioada 2003-2005, când a fost majorată vârsta de pensionare, creşterea a fost şi mai mare, în medie cu 90 de mii. Comisiile pentru invaliditate sunt considerate a fi adevărate pepeniere ale corupţiei. Guvernul bulgar încearcă înăsprirea controlului.
Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov
Ministrul pentru problemele sociale, Totiu Mladenov a anunţat că vor fi verificate şi în caz de nevoie, reviziute, toate deciziile în baza cărora au fost acordate pensii de invaliditate.
Patronatul şi sindicatele au cerut înăsprirea controlului în acest domeniu şi exercitarea acestuia nu de către comisiile judeţene ale Ministerului Sănătăţii, ci de Institutul Naţional pentru Asigurări Sociale, care plăteşte pensiile.
Patronatul recomandă introducerea unor reguli mai stricte în procesul de stabilire a gradului de invaliditate, precum şi sancţiuni cu înschisoare pentru falşii invalizi şi medicii care le "fabrică" pentru diverse sume de bani. O adeverinţă de invaliditate de grad mai modest costă în medie o mie de euro. Măsuri împotriva falşilor invalizi
Se propune retragerea pensiilor persoanelor care au firme. Recomandările corespund constatărilor conţinute într-un raport al Consiliului Europei, care cere obiectivitate şi transparenţă maximă în acest domeniu. Numai în 2010, sub forma pensiilor de invaliditate au fost plătite din buget peste 500 de milioane de euro.
În ultimii ani, numărul invalizilor în Bulgaria s-a dublat, dar mulţi dintre ei continuă să depună munci foarte grele. "Sunt de pildă invalizi care joacă în Divizia A la fotbal