Scăderile dramatice ale burselor din această lună, comentariile alarmante ale unor lideri ai lumii financiare referitoare la situaţia financiară a băncilor şi încetinirea economiilor din zona euro şi SUA provoacă temeri tot mai intense că Statele Unite şi zona euro vor reintra în recesiune, ceea ce va avea consecinţe la nivel mondial.
SUA se îneacă în datorii, iar Europa face implozie din cauza crizei din zona euro
În focul căderilor de pe burse, unii analişti s-au grăbit să calculeze probabilitatea unor noi declinuri economice. Economistul Nouriel Roubinii, cunoscut ca Doctorul Doom pentru prognozele sale pesimiste, dă şanse de 50% ca SUA să intre din nou în recesiune până anul viitor. Analiştii băncii britanice Standard Chartered consideră că şansele sunt de unu la trei în cazul Statelor Unite, iar probabilitatea ca euro să se confrunte cu o criză este de 50%. La alţi economişti, pariurile pe recesiunea din SUA variază de la 25% la 33%, scrie CNN Money. Cert este, însă, că toţi apreciază că riscurile unui nou declin economic cresc.
"SUA se îneacă în datorii, iar Europa face implozie în condiţiile în care problemele din zona euro se intensifică", spune un reprezentatnt al Standard Chartered, citat de The Guardian.
Economistul-şef al HSBC Stephen King decrie lumea ca "o tundră economică îngheţată", în care puterea băncilor centrale de a influenţa evenimentele dispare. "După Marea Recesiune din păcate nu a urmat şi Marea Revenire", remarcă King.
Banca americană Morgan Stanley a avertizat recent că SUA şi zona euro s-au apropiat periculos de recesiune. Instituţia şi-a redus, de altfel, estimările de creştere economică la nivel mondial de la 4,2% la 3,9% pentru anul acesta şi de la 4,5% la 3,8% pentru 2012.
"Prognoza noastră revizuită arată că SUA şi zona euro vor plana periculos de aproape de recesiune - definită ca dou