Europa si Statele Unite sunt in pericol de a cunoaste un proces de "japonizare”, in sensul intrarii intr-un cerc vicios care poate sa conduca la o stagnare economica intinsa pe ani de zile, a declarat economistul Daniel Daianu, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.
Prin japonizare se intelege o perioada lunga in care cresterea economica a unei tari este in jur de 0, cu mult sub potentialul acesteia, in contextul in care exista o inertie a sistemului economic foarte greu de spart.
Japonia a ramas in istoria economica dupa ce in anii ’90 a intrat intr-o perioada de stagnare, denumita “deceniul pierdut”.
Potrivit lui Daianu, situatia actuala din Europa si SUA este similara cu cea din Japonia anilor ’90, pentru ca totul a pornit cu o explozie a pietei imobiliare japoneze, care a avut un impact extrem de puternic asupra bilanturilor bancilor.
Asemanator crizei din 2008, in Japonia s-a incercat salvarea sectorului bancar, s-au coborat dobanzile la nivelul 0, ceea ce a facut ca politica monetara sa fie relativ inutila dupa acest punct.
“Sistemul nu si-a gasit o forta motrica interna de iesire din stagnare, pentru ca japonezii ca popor economisesc foarte mult, deci consumul nu prea merge la ei. Banca centrala nu a reusit sa creeze inflatie, care sa stimuleze consumul”, a explicat Daianu.
Tot din aceasta perioada, Japonia a consemnat deficite bugetare mari, care au crescut datoria publica la peste 200% din PIB. De asemenea, deflatia a amplificat problema datoriilor, pentru ca, in cazul deflatiei, datoriile cresc in termeni reali.
Sansa Japoniei de a nu sta un deceniu in recesiune a fost oferita de exporturi, intrucat deficitele nu au reusit sa asigure revenirea economiei.
“Japonezii au cautat prin mentinerea cursului yenului la un nivel competitiv sa evite intrarea intr-o spirala mai nenorocita, adica intr-o cader