Antiamericanismul, panafricanismul şi datoriile istorice ale unor state din regiune sunt motivele pentru care Gaddafi are încă aliaţi. Sursa: REUTERS
Vânat din toate părţile, cu un preţ pus pe capul său şi cu regimul în agonie, Muammar Gaddafi nu este, totuşi, total izolat pe scena internaţională. De când rebelii au anunţat, în 21 august, o recompensă de 1,2 milioane de euro pentru cel care îl găseşte pe liderul libian, viu sau mort, ofertele unor ţări de a-l primi pe teritoriul lor pe Gaddafi şi familia acestuia s-au înmulţit. MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Libia: Ultimatum dat de rebeli forțelor loiale lui Gaddafi
Statele care au denunţat intervenţia NATO sunt încă numeroase, iar liderii lor sunt departe de a recunoaşte legitimitatea Consiliului Naţional de Tranziţie la conducerea ţării. În timp ce ONU îi cere lui Gaddafi să renunţe la putere, există câteva regimuri care îl susţin, încă, pe colonel, în mod transparent sau mai discret, relatează cotidianul francez "Le Monde".
Două voci distincte se aud clar, de la începutul conflictului: cea a preşedintelui venezuelean, Hugo Chavez, şi cea a celui nicaraguan, Daniel Ortega, susţinuţi de fostul lider cubanez Fidel Castro. Toţi trei au denunţat "războiul fascist" dus de NATO contra Libiei şi l-au încurajat pe Gaddafi să reziste în faţa "agresiunii imperiale". Frontierele lor sunt, deci, larg deschise, conducătorului libian dacă acesta ar dori să plece în exil.
"Hugo Chavez, este, într-un fel, fascinat de Gaddafi, cu care s-a întâlnit în mod constant, în ultimii 10 ani", explică Barah Mihail, director la Fundaţia pentru Relaţii Internaţionale din Franţa. Pe de altă parte, Venezuela şi Nicaragua văd în conflictul libian un mijloc de a critica politica SUA şi intervenţionismul Occidentului.
Prieteni africani
În realitate, susţinătorii statornici ai lui Gaddafi trebuie căutaţi