Comitetul ONU de Conformare al Protocolului de la Kyoto a anuntat, saptamana trecuta, ca a decis suspendarea Romaniei de la tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Comitetul in cauza a constatat ca tara noastra nu a respectat in intregime indicatorii din raportarile anuale privind poluarea, asa ca a decis "sa dea o lectie" autoritatilor de la Bucuresti.
Desi Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, si-a exprimat speranta ca perioada in care Romania este suspendata de la tranzactionare certificatelor de emisii sa nu depaseasca sase luni, decizia reprezinta un pas inapoi pentru Romania, care nu va putea valorifica in tot acest rastimp circa 300 de milioane de cantitati atribuite (AUU) ce s-ar traduce in bani 1,5 miliarde de euro.
Decizia de suspendare nu s-a lasat fara urmari. Vinovat pentru situatie a fost gasit seful Agentiei Nationale de Protectia Mediului, Iosif Nagy, care si-a dat marti demisia, ministrul Laszlo Borbely acceptand-o de indata, desemnandu-l drept inlocuitor pe Abos Gabor.
Ce sunt aceste certificatele si care sunt consecintele suspendarii?
Pentru a intelege care sunt consecintele acestei suspendari trebuie insa sa intelegem ce sunt, de fapt, aceste certificate. Certificatele de emisii (EUA) sunt alocate poluatorilor industriali importanti - companii private, detinatori de instalatii mari poluatoare, cu o limita minima de 20MW (care reprezinta cca 47% din emisiile totale de gaze cu efect de sera la nivel UE). Aceste certificate de emisii nu sunt ale statului roman si nu pot fi tranzactionate de statul roman.
Ca urmare a suspendarii eligibilitatii pe cele doua articole din Protocol (6 si 17), Romania nu mai poate efectua, temporar, tranzactii sub Registrul International al Tranzactiilor (ITL).
Acest lucru inseamna ca sunt restrictionate de la tranzactionarea in