Cinci sportivi selectaţi de la Dinamic Coruia au bătut Germania cu echipa de oină a României. Performanţa a fost atinsă anul trecut, când echipa de oină a României a reuşit o victorie internaţională după 110 ani de pauză.
Oina este un sport popular în Maramureş, mai ales în localitatea Coruia, unde localnicii au înfiinţat Asociaţia Judeţeană de Oină Maramureş. Sportivii Călin Moje, Cristian Moje, Vlad Lupşe, Cristian Cozma şi Codrin Conţ au făcut parte din lotul României de oină care anul trecut au învins naţionala Germaniei. „Am bătut echipa Germaniei. Suntem mândri că cinci din echipa naţională au fost selectaţi din echipa Dinamic Coruia", a spus Călin Moje. Sportivii coruieni au avut participări şi la campionate desfăşurate în Polonia şi Germania.
Oina este un vechi joc original, practicat de secole. Primele atestări documentare despre oină datează din secolul al XVI-lea. La Muzeul Unirii din Alba Iulia este păstrat un document care menţionează cum fruntaşi ai mişcării de la 1848, printre care şi Avram Iancu, se relaxau jucând oină. Bazele şcolilor de antrenori şi arbitri s-au pus mai târziu, în 1949.
Oina în Maramureş
Documentele vechi atestă că acest sport a început să fie jucat în Maramureş la începutul secolului al XIX-lea, la Sighetu Marmaţiei. Se presupune că promotorii a ceea ce urma să devină, cu timpul, un sport naţional au fost ciobanii. Oina s-a născut, se crede, din nevoia petrecerii timpului liber. Păstorii l-au răspândit, apoi, în toată ţara, în peregrinările lor de la şes la munte. Oina a câştigat statut oficial în Maramureş în 1802, când a fost introdusă ca disciplină sportivă la Liceul din Sighetu Marmaţiei. Echipa băimăreană „Progresul", de exemplu, s-a numărat printre primele cinci echipe prezente la primul Campionat Naţional de Oină, ce a avut loc în 1951. După câteva zeci de ani de regres, oina a căpătat