Burse asigurate de firme sau persoane fizice, subvenţii, legitimaţii şi adeverinţe eliberate gratuit, evaluări ale profesorilor, care vor fi făcute publice, sunt câteva dintre măsurile incluse în proiectul de Statut al Studentului.
Pentru a intra în vigoare, Statutul Studentului trebuie aprobat de reprezentanţii Ministerului Educaţiei, pe masa cărora se află. Studenţii se grăbesc şi spun că deja s-a întârziat cu procedurile birocratice. „Actul ar fi trebuit să fie deja aprobat, în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a Legii Educaţiei, adică până la 9 august. Am cerut să fie adoptat mai repede", a declarat pentru RL Daniela Alexe, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).
Studenţii se grăbesc cu aprobarea documentului pentru că acesta le oferă anumite drepturi, unele deloc de neglijat. Este vorba despre subvenţiile care se acordă celor care provin din alte localităţi, dar care nu primesc locuri de cazare de la facultatea la care învaţă. Stabilirea sumelor şi modul în care acestea vor fi acordate se va face la nivel de universitate. „De-a lungul timpului, au mai existat, la unele universităţi, astfel de subvenţii pentru studenţii care nu au reuşit să obţină un loc la cămin. Ei au venit cu contractul de închiriere a locuinţei şi au primit o subvenţie egală cu cea plătită de colegii lor ca regie de cămin", a declarat Daniela Alexe.
Subvenţii diferite
Valoarea subvenţiei va fi diferită de la o universitate la alta, pentru că nici costurile cu cazarea studenţilor nu sunt aceleaşi. Cele mai mari tarife sunt la căminele private, unde media este de 300 de lei pe lună, iar cele mai mici, la căminele de stat din anumite oraşe, cum ar fi Timişoara sau Galaţi, unde ajung la 40-50 lei lunar. În Capitală, media se situează în jurul valorii de 150 lei pe lună. Tot în Bucureşti, o garsonieră de închir