Problemele legate de nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră ale României, care au dus la suspendarea tranzacţionării de certificate verzi, au început încă din 2007, a declarat, ieri, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely. Ministrul a adăugat, totodată, că speră ca perioada de suspendare de la tranzacţionare să nu depăşească şase luni.
"Începând din 2007, au fost identificate probleme legate de inventarul naţional al emisiilor de gaze cu efect de seră. Când am preluat ministerul, în 2010, nu erau pornite nici măcar studiile necesare pentru buna desfăşurare a procesului de inventariere. Sunt studii complexe, a căror valoare se ridică la circa 500.000 de euro. La prima rectificare bugetară de anul trecut, am reuşit să obţinem finanţare pentru primele două studii, iar anul acesta am alocat fonduri şi pentru celelalte patru studii necesare. Sper să avem aceste studii până la sfârşitul anului 2011, astfel încât perioada de suspendare de la tranzacţionare să nu depăşească şase luni", a declarat, într-un comunicat, ministrul Mediului.
Borbely a spus că această suspendare nu înseamnă că România va pierde cele 300 de milioane de unităţi ale cantităţii atribuite (AAU), ci doar că nu le mai poate tranzacţiona, adăugând, totodată, că ministerul va merge mai departe în negocierea contractelor, astfel încât, după redobândirea eligibilităţii, să fie efectuate transferurile de AAU-uri.
"În legătură cu vânzarea acestor AAU-uri, vreau să vă spun că nu există încă o piaţă foarte bine conturată, iar din această cauză şi alte state au reuşit să vândă foarte puţin. Însă ceea ce este foarte important, şi vreau să subliniez acest lucru, este că împreună cu toate ţările foste comuniste facem front comun pentru a găsi o soluţie în cadrul negocierilor internaţionale în ceea ce priveşte posibilitatea reportării acestor certificate după 2012. Şi sperăm să reuşim