“La rentrée diplomatique” ia forma unei conferinţe a ambasadorilor, un moment important cînd corpul diplomatic primeşte de fapt “foaia de parcurs” pentru viitoarele 12 luni. Cu un bilanţ diplomatic pozitiv pentru ultimile şase luni, Franţa savurează revenirea în prim-planul scenei politice internaţionale.
În iulie anul trecut, doi foşti miniştri de externe, unul de dreapta şi unul de stînga, îşi asociau numele într-o tribună publicată în cotidianul LE MONDE pentru a-l avertiza pe preşedintele Nicolas Sarkozy că diplomaţia franceză este “bolnavă” şi pe punctul de a-şi pierde toată eficacitatea.
În februarie anul acesta, un grup format din foşti diplomaţi ieşiţi la pensie şi din diplomaţi activi, semnau o nouă scrisoarea adresată lui Nicolas Sarkozy şi o publicau în LE MONDE cu titlul: “Vocea Franţei a dispărut în lume”. Erau criticate, în ambele texte, politica externă a lui Nicolas Sarkozy, faptul că Franţa se aliniază cu prea mare docilitate pe poziţiile americane, pierderea influenţei franceze în diferite zone ale lumii precum Africa dar şi lipsa de vizibilitate a Europei pe plan internaţional.
Este interesant de constat că unul dintre cei doi semnatari ai primului articol-avertisment, cel publicat în iulie 2010, a redevenit între timp ministru de externe al Franţei: este vorba de Alain Juppé (foto). Să-şi fi însuşit oare Nicolas Sarkozy atît de repede criticile formulate în presă în privinţa diplomaţiei franceze?
Cu siguranţă că ele i-au dat de gîndit, deşi mulţi comentatori consideră că de fapt valul de revolte din lumea arabă a forţat Parisul la mai multă iniţiativă şi la abandonarea unor vechi reflexe constînd în sprijinirea vechilor dictatori în numele “stabilităţii”. Franţa, a doua reţea diplomatică din lume
Franţa încearcă în orice caz să recupereze terenul pierdut în peisajul diplomatic mondial, şi dispune încă în acest