Ministerul Educaţiei obligă directoarele de grădiniţe ca, de la 1 septembrie, să predea zilnic la catedră. 26 de directoare de grădiniţă din judeţul Satu Mare au înaintat un memoriu Ministerului Educaţiei în care solicită revenirea asupra deciziei.
Dacă pentru inspectori sau pentru directorii de şcoli, decizia de a preda la catedră nu este o noutate, pentru directoarele de grădiniţe din judeţ a constituit un adevărat şoc. În cursul lunii iulie, cele 26 de directoare de grădiniţe din judeţ au înaintat un memoriu Ministerului Educaţiei în care solicită revenirea asupra deciziei.
Fără ecou
Memoriul, afirmă Ioan Drăgan, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Satu Mare, a rămas fără ecou. Ca urmare, începând cu data de 1 septembrie, directoarele îşi vor relua şi rolurile de educatoare. „Nedegrevarea directorului de grădiniţă este o soluţie aberantă şi inaplicabilă. Consecinţele unei astfel de măsuri vor fi extrem de dăunătoare instituţiei preşcolare care şi aşa se confruntă cu multe probleme. Rolul grădiniţei ar trebui întărit şi nu diminuat prin subestimare, indiferenţă sau neglijenţe legislative“, a declarat Leontina Ghiţ, directoarea Grădiniţei „Dumbrava Minunată“ din municipiu.
„Mă simt înrobită de această decizie“
La fel de nemulţumită de situaţie este şi Angela Vitui, directoarea Grădiniţei „Mondiala“ Satu Mare. „Vă spun că mă simt înrobită de această decizie. Ca educatoare, am norma la catedră de cinci ore, zilnic, pe lângă care va trebui să mă ocup şi de partea administrativă a unităţii. Fără activitate la grupă, munceam câte opt până la zece ore pe zi“, susţine directoarea Angela Vitui. „Munca unui director de grădiniţă presupune mult mai mult decât coordonarea activităţii educative. Sunt zeci de documente de întocmit, statistici şi altele, pe care la o şcoală le face secretara. Noi nu avem secretare, iar actele