Fuziunea grupurilor Alpha Bank şi EFG Eurobank va crea, sub denumirea Alpha Eurobank, una dinte cele mai mari 25 de bănci europene. Capitalizarea noului grup va fi de 146 de miliarde de euro, adică – de exemplu - de două ori mai mult decât capitalul tuturor băncilor româneşti.
La nivel local, Alpha Bank, de pe locul 8 şi Bancpost (deţinută de Eurobank), de pe locul 9, vor avea împreună o cotă de piaţă de 10,2% (din datele disponibile la sfârşitul lui 2010), ceea ce va propulsa noua bancă direct pe locul al treilea. Cifra este depăşită doar de BCR (20%) şi BRD (14%). Urmează Banca Transilvania, Raiffeisen şi CEC (câte 6,3%) apoi Unicredit (6%) şi Volksbank (5,8%).
Aceasta nu este prima încercare de-a crea o bancă în stare să concureze cu BRD, aflată pe locul al doile. Dubla fuziune dintre Banca Ion Ţiriac, HVB şi apoi – la nivel internaţional – Unicredit, părea să adune pe hârtie aproape o zecime din piaţă. Însă în timpul procesului de fuziune cele trei bănci au pierdut cotă de piaţă, mai ales în favoarea agresivelor bănci greceşti şi a Volksbank.
O altă potenţială fuziune în măsură să pună în pericol chiar locul al doilea a fost cea discutată anul trecut între băncile austriece Raiffeisen şi Volksbank, care împreună ar fi strâns o cotă de piaţă de peste 12%. Discuţiile au eşuat însă, iar diviziile Volksbank din Europa de Est au fost cumpărate de ruşii de la Sbarbank, cu excepţia celei din România, care încă mai caută cumpărător.
Tot o negociere eşuată este cea de la începutul acestui an dintre Alpha Bank şi National Bank of Greece, cel mai mare grup bancar elen, care deţine în România Banca Românească. National Bank of Greece ar putea face în viitor obiectul unor fuziuni, la fel ca şi celelalte bănci greceşti prezete în România: Piraeus, ATE Bank (cele două au discutat deja o posibilă fuziune), Marfin sau Emporiki. @N_