Arheologii de la Parcul Arheologic Carnuntum susţin că au descoperit în estul Vienei ruinele unui amfiteatru imens, folosit pentru antrenarea gladiatorilor. Descoperirea a fost facută cu ajutorul măsurătorilor radar la sol şi are o structură similară Colosseumului sau amfiteatrului "Ludus Magnus" din Roma, scrie The Guardian. Experţii nu au făcut publice detalii privind data la care structura a fost localizată şi excavată, dar au catalogat descoperirea ca fiind "una senzaţională" Ludus Magnus este cea mai mare arenă descoperită la Roma, destinată luptei între gladiatori, iar Colosseumul este cunoscut drept cel mai mare amfiteatru construit vreodata în Imperiul Roman.
Colosseumul este un monument turistic din Roma vizitat de turişti din toată lumea. Până în prezent, acesta este considerat cea mai impresionantă clădire-ruină a Imperiului Roman.
Cunoscut iniţial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Colosseumul era cea mai impozantă construcţie a vremurilor sale şi astăzi este cel mai mare amfiteatru antic care poate fi vizitat.
Împăratul Vespasian, fondatorul dinastiei Flaviane, a început construcţia Colosseumului în anul 72 d.Hr.. Aceasta a fost încheiată în anul 80 d.Hr., la un an după moartea lui Vespasian.
Uriaşul amfiteatru a fost construit în locul unui lac artificial, parte din marele parc construit de Nero în centrul Romei, care includea şi Domus Aurea (casa împăratului Nero), cât şi statuia Colossus. Gigantica statuie a împăratului - Colossus - de 36 de metri înălţime, care îl prezenta pe împărat în chip de zeu al soarelui, a dat numele actual al construcţiei - Colosseum. Împăraţii romani foloseau Colosseumul pentru a distra publicul. Astfel, monumentul devenea gazda unor reprezentaţii scenice gratuite. Aceste jocuri erau un simbol al prestigiului şi al puterii şi reprezentau o modalitate prin care împăratul îşi sporea popularit