Ocupată cu revoluţia din Piaţa Tahrir şi cu alte revolte din Orientul Mijlociu şi Africa, presa şi chiar şi autorităţile de la Cairo au scăpat din vedere un lucru: Egiptul pierde controlul în Peninsula Sinai.
Primele semnale au apărut după atacurile asupra conductei ce aprovizionează cu gaz egiptean Israelul şi Iordania şi apoi atentatele de la jumătatea lunii august soldate cu uciderea a opt israelieni lângă Eilat, localitate de pe malul Mării Roşii. Ministrul Apărării, Ehud Barak, i-a făcut responsabili pe „teroriştii din Gaza" care au venit prin Sinai.
Cel puţin douăzeci de oameni înarmaţi până în dinţi cu arme automate, grenade , explozibili şi lansatoare de rachete au participat la atacul atent planificat şi sincronizat, susţin israelienii. Organizaţia islamistă Hamas, la putere în Fâşia Gaza, a negat că ar avea de-a face cu incidentul armat. Aviaţia israeliană nu a stat cu mâinile în sân şi a ripostat cu atacuri în sudul Fâşiei Gaza. Jihadiştii vor emirat islamic în Peninsulă
Ani întregi Egiptul a avut probleme pentru a se impune în Peninsula Sinai. Situaţia s-a înrăutăţit după răsturnarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak, în februarie. La sfârşitul lunii iulie, zeci de bărbaţi înarmaţi au atacat o secţie de poliţie în El-Arish, cel mai mare oraş din Sinai. Un amestec de acte de banditism, lupte interne tribale şi activităţi jihadiste fac dificil cotrolul din partea autorităţilor de la Cairo, spune un rezident din El-Arish, citat de „The Economist". Grupuri jihadiste care pretind că ar fi afiliate organizaţiei teroriste Al-Qaida susţin crearea unui emirat islamic în Sinai.
Beduini, ghizi pentru terorişti
Profitând de anarhia care domnea în Egipt, grupuri radicale armate s-au stabilit în Sinai, cu acordul triburilor beduine locale. Ostile autorităţilor de la Cairo, acestea sunt extrem de bine plătite pentru a furniza ghi