Scăderea inflaţiei, creşterea economică dezamăgitoare şi perspectivele de risc pentru 2012 vor constitui argumente pentru ca BNR să dea un semnal de relaxare a politicii monetare la şedinţa Consiliului de Administraţie de pe 29 septembrie, iar în trimestrul IV 2011 sau cel târziu în trimestrul I 2012 va începe scăderea dobânzii-cheie cu jumătate de punct procentual, până 5,75% pe an estimează analiştii JP Morgan şi Barclays.
"BNR a ţinut dobânda neschimbată mai mult de un an şi credem că în septembrie va semnaliza o poziţionare spre relaxarea politicii şi va lua în considerare scăderea dobânzii în T 4 având în vedere că inflaţia scade, iar creşterea economică este dezamăgitoare", scriu analiştii gigantului britanic Barclays într-un raport.
Ei văd dobânda-cheie a BNR coborând în paşi repezi chiar de jumătate de punct procentual, urmând să ajungă la 5% la jumătatea anului viitor.
O perspectivă similară au americanii de la JP Morgan, care tocmai şi-au înrăutăţit prognozele de creştere economică la 1,2% pentru anul acesta, respectiv 1% pentru 2012, şi implicit anticipează că BNR va reduce dobânda-cheie eventual chiar din trimestrul IV al acestui an. Oricum, pentru T 1 2012 prognozează o dobândă de 5,75%, în timp ce pentru finalul anului viitor o văd la 5,25% pe an, adică mai jos cu un punct procentual decât în prezent.
JP Morgan face un adevărat viraj în evaluare pentru că anterior previzionase că BNR ar putea majora dobânda.
Acelaşi scenariu era avansat şi de Erste/BCR, care vedeau dobânda-cheie urcând în prima parte a anului viitor. Între timp, după ce au apărut datele privind evoluţia PIB în T2, s-au răzgândit şi analiştii celei mai mari bănci de pe piaţă, însă nu atât de brutal precum colegii americani: nu mai anticipează creşterea dobânzii-cheie, dar nici scăderi - dobânda ar urma să mai staţioneze la 6,25% şi pe parcursul anului viitor