Pictorii şi sculptorii contemporani din Timişoara fac vânzări foarte bune în vreme de recesiune economică. Iubitorii de artă plătesc mii de euro pentru a avea lucrări de Gheorghe Fikl, Cristian Sida, Ştefan Popa Popa’s, Ştefan Călărăşanu sau Horia Bojin.
Unii ar spune că, pe timp criză, artiştii sunt condamnaţi să şomeze. În realitatea, lucrurile stau tocmai pe dos. Pictorii şi sculptorii lucrează din greu şi vând mai bine ca niciodată. Specialiştii spun că arta nu a fost cumpărată nici înainte de oamenii de rând. „În general, criza îi afectează pe amărâţi. Cei care au bani investesc acum mai cu seamă în artă. E cinic, dar asta e”, a spus Sorina Jecza, directorul Fundaţiei Traide.
Printre cei care vând cel mai bine se află Ştefan Popa Popa’s, care este recunoscut în lumea artistică timişoreană ca fiind cel mai bun manager de artă. Cel mai rapid caricaturist din lume are uşa deschisă la preşedinţi, şefi de guverne, regi, prinţi şi personalităţi marcante de pe glob. Acum are de onorat un contract de peste 100 de tablouri pentru Vatican.
Picturile lui Gheorghe Fikl valorează multe mii de euro şi se vând în special în străinătate. Cele ale lui Crsitian Sida, la care preţurile sunt în medie de 3.000 de euro, au mai multă căutare în ţară. Despre scuptorii Ştefan Călărăşanu şi Horia Bojin cuvintele sunt de prisos, ei fiind doi din cei mai bine cotaţi artişti bănăţeni.
Citeşte de joi în săptămânalul ADS un amplu reportaj despre cum vând şi cât câştigă artiştii timişoreni pe timp de criză