Un maramureşean a importat prin firma sa într-o lună aparate de jocuri de noroc de 10 milioane de euro pe care nu le poate justifica. Teodor Zapca habar nu are ce sunt acelea un sediu declarat al firmei şi un punct de lucru. Anchetatorii nu exclud varianta ca bărbatul să fie folosit ca paravan de infractori versaţi.
Teodor Zapca, un maramureşean în vârstă de 41 de ani, din Remeţi, care lucrează ca muncitor în construcţii în Cehia a intrat în vizorul procurorilor DNA şi al comisarilor Gărzii Financiare din judeţele Maramureş şi Arad. El este acuzat pentru un prejudiciu adus statului de 5.000.000 de euro.
„Păcănelele" i-au purtat ghinion
Comisarii Gărzii Financiare - Secţia Maramureş au intrat în alertă la începutului lunii iulie, când omologii lor din judeţul Satu Mare au sigilat un autocamion încărcat cu 60 de aparate de jocuri de noroc, tip „slot-machine". Beneficiar al acestor aparate aduse din străinătate era o firmă înmatriculată în judeţul Arad, AFT Cehia, cu sediul în acelaşi judeţ. Pe documentele pe care le-a prezentat şoferul autocamionului figura ca loc de descărcare Baia Mare. Administrator şi proprietar al acestei societăţi înfiinţată în 2010 figurează maramureşeanul Teodor Zapca.
Sătmărenii i-au anunţat pe colegii lor maramureşeni, care au început imediat o anchetă pentru că aveau suspiciuni privind legalitatea operaţiunilor economice ale firmei importatoare. Cele 60 de aparate au fost confiscate şi depozitate la Baia Mare de către comisarii de la Garda Financiară până la finalizarea cercetărilor.
Au intrat pe fir şi comisarii arădeni
La solicitarea maramureşenilor, au intrat pe fir şi comisarii de la Garda Financiară din Arad, care timp de o lună au verificat documentele contabile ale firmei. În urma controalelor, aceştia au depistat o serie de operaţiuni economice ilicite, care includeau ş