Iesenii care au incasat diferite ajutoare sociale fara sa aiba dreptul sunt nevoiti sa le returneze, in caz contrar statul, prin institutiile abilitate, fiind nevoit sa porneasca procedurile de executare silita. Lista sumelor datorate de anumiti asistati social la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale Iasi (AJPS) cuprinde valori care, cumulate, ajung la 141.646 de lei, conform unei situatii realizate luna trecuta. AJPS Iasi are un protocol incheiat cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), prin care Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi preia creantele care, daca in termen de 30 de zile din momentul constatarii creditului nu au fost achitate la AJPS, duc la intocmirea dosarului de credit si pornirea procedurii de executare silita. Daca din momentul instiintarii, debitorul este de buna credinta, debitul poate fi recuperat in maximum 90 de zile.
Iesenii asistati social datoreaza AJPS-ului cei 141.646 de lei pentru primirea de ajutor financiar necuvenit, din plata alocatiei de stat, a fostei alocatii complementare (actuala alocatie de sustinere a familiei), a alocatiei monoparentale, de plasament, dar si din indemnizatiile si stimulentele de crestere a copilului. "Persoanele beneficiare de prestatii sociale trebuie sa stie un lucru esential: indifent de ajutorul de care beneficiaza, daca acesta este incasat necuvenit, trebuie returnat in mod obligatoriu statului roman. Sistemul nostru informatic este unul national. Avem acces la bazele de date ale ANAF-ului, Casei de Pensii, Agentiei Judetene de Ocupare a Fortelor de Munca, iar persoanele debitoare nu se pot sustrage de la plata drepturilor incasate necuvenit", a declarat Andrei Buiceag, directorul AJPS Iasi.
Cele mai frecvente situatii de inregistrare a datoriilor catre AJPS se intalnesc in cazul persoanelor beneficiare de indemnizatii pentru creste