Din septembrie, producătorii de medicamente vor plăti statului încă două taxe, prima pe cifra de afacere, iar cea de-a doua pe creşterea vânzărilor faţă de anul 2009.
"Suntem în curs de definitivare a proiectului de act normativ care va impune implementarea mecanismelor de clawback şi payback în sistemul de acordare a medicamentelor compensate şi gratuite", a declarat ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, ieri, într-o conferinţă de presă. Taxa pe cifra de afaceri va fi cuprinsă între 5-15% şi va fi diferită pentru producătorii de medicamente generice şi cei de medicamente inovative, a afirmat ministrul. El a mai spus că taxa clawback nu se află pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de aseară pentru că încă se lucrează la acest act normativ, însă suprataxarea va fi introdusă până la 1 septembrie.
Dragoş Damian, directorul general al Terapia Ranbaxy, ne-a explicat că este vorba despre două contribuţii, una pe cifra de afaceri şi cealaltă pe creşterea vânzărilor în funcţie de nivelul din anul 2009. "Astfel, prima contribuţie presupune că 7 unităţi din 100 vândute se vor duce către stat, în timp ce a doua taxă presupune că dacă în trimestrul patru din 2009 ai vândut 100 de unităţi, iar în ultimul trimestru din 2011 ai vândut 130 de unităţi, din creşterea de 30 unităţi vei achita statului 80%", a declarat el, pentru Curierul Naţional.
Consumul de generice nu va fi încurajat
Dragoş Damian, care este şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, a mai spus că dacă ministerul doreşte ca genericele să crească nu trebuie să se pună o taxă pe creştere. "Există o contradicţie, pe de o parte ministrul Sănătăţii modifică modalitatea de decontare a medicamentelor din Lista C2, astfel încât să fie încurajat consumul de medicamente generice, şi pe de altă parte introduce o taxă pe creştere. Consumul de medicamente